Hofteskader Info

Hoftens anatomi

Klik på billedet og bliv klogere på din hofte.

Engelsk speak på videoen.
Kilde: www.youtube.com, Randale Sechrest, Ortopod.com

 

 

 

Lyskeskade

Lyskeskade       Se animationen på Sundhed.dk

Forstrækning af lårmusklerne kan opstå som følge af muskel- og seneskader i en række forskellige muskler i lysken, det område af kroppen, som forbinder kroppen med benene. Den muskel, som oftest bliver skadet i lysken, er adductor longus-musklen, en lang, trekantformet muskel på indersiden af låret. Denne muskel har sit udspring på skambenet, er vedhæftet på lårbenet, femur, og gør det muligt at bevæge benene sammen fra side til side.


Slidgigt i hoften
Slidgigt i hoften       Se animation på Sundhed.dk

Skelettet beskytter de indre organer og giver kroppen stabilitet. Hofteleddene befinder sig i bækkenet. De forbinder kroppen med benene og bærer det meste af kropsvægten.
Knoglerne i bækkenet – pubis, ischium og ileum – danner et kugleled sammen med hovedet til lårbenet (femur). Lårbenshovedet og ledskålen (acetabulum) er dækket af et lag af glat brusk. Brusken virker som en stødpude i leddet, og tillader lårbenet at bevæge sig med meget lidt gnidningsmodstand. Klik på billedet.

HofteproteseIndsættelse af kunstigt hofteled      Se animation på Sundhed.dk

Skelettet er kroppens ramme og beskytter desuden de indre organer. Hofteleddet bærer det meste af kropsvægten. Efterhånden som en person ældes, bliver knoglerne tyndere og mere skrøbelige, hvilket øger risikoen for skade. Hofteleddet forbinder bækkenet med benet og støtter vægten af overkroppen. Knoglerne i bækkenet – pubis, ischium og ilium – danner et kugleled med lårbenet, femur, som er kroppens længste knogle. Skader og aldersslitage kan ødelægge leddet, hvilket øger risikoen for hoftebrud. Hofteleddet kan også ødelægges af slidgigt. Et hoftebrud bliver ofte behandlet med ……