3 betragtninger om sportsskader.
Refleksion, restitution og planlægning.
Mit første indlæg er om hvordan du undgår at få en sportsskade og 3 betragtninger om sportsskader. Inden for sportsmedicinen arbejder vi med to begreber: Den akutte skade og overbelastningsskaden.
Den akutte skade er den skade som opstår pludseligt og på stedet forhindrer dig i at præstere eller begrænser din evne til at præstere fuldt ud lige her og nu. Overbelastningsskaden er den skade som kommer snigende. Ofte har du lidt på fornemmelsen at der er noget på vej. Du er måske træt i benet. Du har måske lidt ondt i låret eller knæet inden træning men når du så har varmet op så forsvinder smerten – og du tror at alt er godt. Men det er det ikke. Smerten/ømheden kommer dobbelt tilbage når du bliver kold igen. Øv. Øv og tre gange øv. Og næste morgen er ømheden blevet værre. Hvad gør jeg nu tænker du????
Refleksion.
Du kan gøre en af to ting, en dårlig og en god. Den dårlige tilgang til din udfordring: Du kan ignorere smerten og tænke: ”Det skal trænes væk” eller ”Det skal løbes væk” . Den gode tilgang til din udfordring vil være at træde et skridt tilbage og begynde at mærke mere efter hvad er det egentligt der sker når du træner? Er du på rette vej eller er du på vej ind i en overbelastningsspiral? Kan du holde til det som du byder dit ben og din krop? Måske har du lige været ”flyvende” og trænet ekstra hårdt eller du har været presset på arbejde eller job og har ikke fået sovet så meget som du burde.
Restitution.
Nogen gange skal man træde et skridt tilbage og også huske på at restitution er en vigtig del af det at træne og holde sin krop i gang. Du kan holde pause eller du kan lave restitutionstræning. Lettere træning som ikke belaster dit ben men alligevel træner fx dit hjerte-lunge system eller styrke træning for overkroppen, ryg og mave. Du kan måske også fortsætte med at træne dit ben men bare på et lavere niveau – altså med en lavere intensitet. Længden af restitutionsperioden afhænger meget af din træningstilstand og af den type træning du laver.
Og så er der lige den udfordring omkring vurderingen af din skade: Er det en muskel, en sene eller en knogle som er skadet. Det betyder rigtig meget at finde ud af idet helingstiden er forskellig for de forskellige vævstyper. Du vil hurtigst komme dig efter en skade i en muskel. Det tager længst tid hvis det er en seneskade/overbelastning du har fået eller er på vej til at få. Så refleksion og planlægning er to gode redskaber til at undgå skader.
Planlægning.
Stigeprincippet vil blive omtalt i næste blogindlæg.
Så Refleksion, Restitution, (vurdering af skaden) og Planlægning er 3 (4) elementer du skal forholde dig til , hvis du bliver skadet under fysisk aktivitet.
Hvis du er i tvivl om hvad det er der sker eller hvis skaden er sket, er der mange dygtige fysioterapeuter derude, som har stor viden om træning og sportsskader. De vil helt sikkert gerne hjælpe dig ligesom jeg også gerne vil.
Tak fordi du læste med 🙂